London

Znamenitosti u Londonu koje ne smete propustiti

Grad pabova, prelepih parkova, vrhunske arhitekture i prilično visokih cena – utisak je boravka u Londonu tokom malo više od nedelju dana. Za detaljan obilazak britanske prestonice potrebno je mnogo više vremena, ali ono što u par dana možete, jeste da posetite one najzanimljivije i najpoznatije znamenitosti Londona.

London
London

Šta videti u Londonu?

Kao jedan od najlepših svetskih gradova, sa oko 9 miliona stanovnika, London se definitivno nalazi na listama gradova mnogih od nas koje želimo posetiti. Pozitivna strana priče je što letovi iz Srbije i regiona nisu uopšte skupi, pa je verovatno najveća prepreka za odlazak i dalje viza za Veliku Britaniju.

Ipak, koliko god puta da otputujete u London, to neće biti dovoljno jer će uvek biti atrakcija koje niste stigli da obiđete. Za prvo putovanje, destinacije na ovoj listi svakako nemojte zaobići.

Za početak, stavite Oyster card u džep i istraživanje Londona može da krene.

Hyde park
Hyde park/ Foto: @lemurchitect

Hyde park

Hyde park jedan je od najpopularnijih parkova u Londonu, ne i najveći, ali za turiste verovatno omiljen. Za razliku od Richmond parka koji je, poređenja radi, skoro četiri puta veći od beogradskog Košutnjaka, i nalazi se pri obodu grada, Hyde park je lociran u samom centru, na par stancia od Tower bridge. Park je jedan od Royal parkova Londona i izgrađen je još pre više od pet vekova.

Hyde park

Ako želite da pobegnete sa asfalta, ovo je idealna prilika. Očekivano, sve je potpuno čisto pa se u svakom trenutku možete spustiti, leći i uživati u suncu ili pogledu pored jezera i rečica u parku. Za obilazak parka pešice potrebno više sati, ali srećom, kao i u celom gradu, u parku postoji nekoliko mesta gde možete iznajmiti bicikl. Cena iznajmljivanja jednog bicikla na 24 sata je 2 funte i u nju je uvrštena vožnja prvih 30 minuta. Za svakih narednih pola sata, naplaćuje se još 2 funte. U suštini, nije skupo i pomaže vam da obiđete park.

Hyde park/ Foto: @lemurchitect

Koliko god to čudno zvučalo, ono što je meni bilo posebno interesantno jesu labudovi, papagaji i veverice koje su vrlo pitome i interesantne za igru. Reklo bi se da je uživancija samo za decu, ali zapravo je vrlo zanimljivo i za nas igrati se sa vevericama ili uz nakon pokušaja napraviti fotku sa papagajem na ruci.

Westminster

Westminister sigurno nećete zaobići (pa Big Ben je tu). Političko jezgro Velike Britanije i najčešće fotkana lokacija u Londonu. Kada je u pitanju ova oblast, mnogo ljudi koristi pogrešne termine.

Westminster

Ovako kažu Britanci: Big Ben je ime za zvonik, a ne sat, odnosno Clock tower. Od 2012. godine zvaničan naziv je Elizabeth tower (eto informacije da se ne biste blamirali kao mi). Svakako, oba naziva su prihvatljiva i kapirate da je ova lokacija neizbežna za videti.

London eye

Odmah prekoputa Clock towera je i London eye bez koga poseta Londonu nije potpuna. Pogled sa vrha londonskog oka je predivan, posebno u danima kada je vedro, međutim, karte za 30 minuta razgledanja je neophodno kupiti ili barem rezervisati par nedelja unapred. U toku letnje sezone redovi za ulazak i kupovinu ulaznica za London eye su ogromni pa ćete ako se odlučite za razgledanje sa visine mnogo više vremena provesti u redu nego u samoj kabini. Cena ulaznice je 24 funte.

Domaće pivo u kvartu Soho/ Foto: @lemurchitect

Soho

Soho je tokom noći sigurno najpozivitniji deo Londona. Na svakom ćošku će vas vući razni promoteri i promoterke klubova i barova nudeći vam da uđete u klub za 20 funti, a već posle jednog odbijanja za 5. Vikendom je najveći broj barova i klubova otoren, ali je i tokom radne nedelje lako pronaći mesto za izlazak. U barove možete ući i bez rezervacije, dok je za klubove najbolje informisati se pre izlaska iz hotela.

Lutke na plafonu kluba

Inače, u Sohu, osim brojnih mesta za noćni provod i izlaske, možete pronaći i seks šopove ili čak nešto što podseća na javne kuće.

Tower bridge

Ovo je simbol Londona i siguran sam da ga nećete zaobići. Pokretni most preko Temze možete obići pešaka, bez ikakve naplate, a ukoliko želite detaljnije informacije od vodiča i hod po staklenoj pešačkoj zoni koja se nalazi iznad mosta, moraćete izdvojiti 8.70 funti. Ukoliko je sunčan i vedar dan, slobodno se popnite na vrh mosta jer je pogled sjajan.

Tower bridge
Tower bridge

Trafalgar i Piccadilly circus

Po mom mišljenju ove dve londonske atrakcije nisu ništa drugo no obični trgovi ili ulice, ali sa druge strane ipak nose određenu jedinstvenost, pre svega zbog arhitekture, i treba ih obići. Poznati Piccadilly circus je, na primer, lako prepoznatljiv po ogromnim LED ekranima, a kao kada se u Beogradu nalazimo „kod konja“, vrlo često se građani Londona nalaze upravo kod statue Erosu u centru ovog trga. Osim toga, u blizini se nalaze brojni klubovi i teatri, tako da i vama ovo može biti polazna tačka u izlascima.

Deo Oxford ulice

Oxford street

Sa druge strane, ako ste za šoping i ooogromnu gužvu onda pravac Oxford street. Kažu da je ovo najposećenija evropska šoping ulica sa oko pola miliona posetilaca svakog dana. Zbog prilično niskih cena zna se da “naši ljudi” vole da svrate do Primarka, tako da ukoliko se opredelite za šoping, ovde ćete pronaći jednu od njihovih najvećih radnji.

King’s Cross i St. Pancras železničke stanice

Nekada glavno mesto za trgovinu proizvodima, a od pre malo više od jednog veka železničke stanice, King’s Cross i St. Pancras su sada jedno od najprometnijih mesta u Lonodnu. Ove dve železničke stanice nalaze se na par desetina metara razdaljine, ali kao celo područje čine kompleks kombinacije moderne i Viktorijanske arhitekture.

King’s Cross železnička stanica

Ove stanice se spominju i u mnogim knjigama i filmovima, a jedna od najpoznatijih lokacija na King’s Cross stanici je 9 ¾ platforma, lokacija koja je u filmu Harry Potter korišćena za snimanje scene kada akteri prolaze kroz zid, odnosno magičnu barijeru. Ako niste ljubitelj Harry Pottera, ispred stanica postoje fontane gde instalacijom smartfon aplikacije možete igrati igricu „zmijice“. Zmijicu navodite putem telefona, a ona se pomera po fontani. Zanimljivo ako je potrebno da ubijete vreme.

Muzeji u Londonu

London je definitivno jedna od najboljih destinacija u svetu kada je u pitanju broj muzeja. Moja preporuka su dva: Prirodnjački (Natural history) i Britanski muzej (British museum).

Natural history museum/ Foto: @lemurchitect

Prirodnjački muzej se nalazi u ulici u Saut Kensingtonu gde se nalazi još nekolicina poznatih muzeja, tako da ukoliko izdvojite dan za posete muzejima, eto prilike za posetu više njih. Ovaj muzej vam može biti interesantan ukoliko vas bar malo interesuje botanika ili zoologija i razvoj planete kroz istoriju. Čak i ako ne studirate ili se ne bavite nečim sličnim, postavka će vam biti zanimljiva.

British museum/ Foto: @lemurchitect

Sa druge strane, nikako nemojte propustiti British museum čiju postavku čini nekoliko tematskih delova: Azija, Grčka, Rim, Evropa, Egipat i Engleska u praistoriji i u doba Rimljana. Ovo je prvi muzej jedne države u svetu, a njegovu veličinu i popularnost dokazuje i činjenica da je nekada muzej imao svoju metro stanicu kako bi posetioci direktno mogli da dođu do ulaza. Ukoliko se odlučite za posetu, upravo tu popularnost videćete ispred muzeja gde će vam biti potrebno određeno vreme za ulazak ukoliko dolazite u toku letnje sezone. I da, ulaz u oba muzeja je besplatan!

Notting hill

Ako ste za laganu šetnju po kraju gde na svakom koraku vidite lice Džulije Roberts, onda, naravno, pravac Notting hill. Mene upravo poznati film i jeste doveo u ovo londonsko naselje koje zapravo nije karakteristično samo po lokaciji snimanja filma, već i izuzetno interesantnim građevinama, prodavnicama, zelenilu i mirnoj atmosferi. Iznenađujuće, ali ovde je već oko 7 uveče prilično mirno i nema mnogo vozila.

Notting hill
Notting hill

Uz šetnju po Notting hillu i fotkanje pored ekstravagantnih kućica u ovom luksuznom naselju, nije loše organizovati i posetu Portobello marketu koji se nalazi u blizini. Petkom i subotom ovde možete pronaći gomilu sitnica i zanimljivih stvari i za pojesti, ali i neograničen broj suvenira po mnogo nižim cenama nego u glavnim turističkim zonama.

Foto: @lemurchitect