Barseloneta
Barseloneta

Barselona – utisci, informacije i šta videti

Barselona je jedan od onih evropskih gradova sa neverovatnom energijom, znamenitostima i ljudima koji tokom celog dana na plaži uz alkohol i pomalo trave prave žurkice. A onda uveče, kada se mame i tate sa decom vrate u hotele za mlade počinje najzanimljiviji deo – noć uz klubove i provod do ranih jutarnjih sati. Zbog svih čari koje Barselona pruža baš tokom toplih meseci, iskrena preporuka je da odlazak u Barsu bude letovanje.

Pogled na Barselonu

Letovanje, ne samo zbog rasterećenosti jer nećete morati da secate jakne i rančeve, već zato što je Barselona baš tokom letnjih meseci kada je najveći broj turista poseti, jedna od retkih destinacija sa mnogo znamenitosti, mnogo pozitive i mnogo dobrog zezanja.

Barselona je drugi po veličini grad u Španiji, treći po broju turista u Evropi i nesumnjivo jedna od omiljenih svetskih destinacija za putovanja. I naravno, Barselona nije samo dobar provod, što svakako jeste jedna od stvari koja turiste privlači u ovaj grad, već mnogo, mnogo više. Istorijom kakvu ima Barselona, ne može se pohvaliti mnogo gradova.

Kako do Barselone?

Mnoge agencije, posebno tokom leta, u svojim ponudama imaju Barselonu kao destinaciju za letovanje. Cene aranžmana (4 dana/3 noćenja) kreću se od 500 evra pa naviše.

Barseloneta
Barseloneta

Pošto Barselona nije na kraju sveta, samostalna organizacija putovanja je mnogo bolje rešenje. Za isti novac koliko biste platili agenciji, ako sami sebi planirate put možete dobiti mnogo više i putovati avionom.

Nekoliko je opcija za odlazak avionom do Barselone, ali od 2021. godine ona koja je ubedljivo najjednostavnija za organizaciju ukoliko putujete iz Srbije – je let iz Beograda. Poznata lowcost kompanija WizzAir obavlja ove letove i povratnu kartu je moguće kupiti već za 60€!

Preporučujem vam da preko sajta Kiwi za bukiranje letova pogledate kako se kreću cene jer vam daje opcije različitih datuma, pa možete izabrati najpovoljnije. Kliknite ovde za pretragu letova ili iskoristite formular za pretragu ispod.

Sagrada familia
Sagrada familia

Smeštaj u Barseloni

Hoteli u Barseloni umeju da budu poprilično skupi. Međutim, ključ je u tome da smeštaj rezervišete što je ranije moguće i uštedećete i do 30% u odnosu na cenu kada rezervaciju vršite par dana pred put.

Nekada je AirBnb bio najbolja opcija, ali je poslednjih godina ponuda na sajtu Booking jako dobra, te ovu opciju preporučujemo za rezervaciju. Zavisno od perioda, cene hotelskog i apartmanskog smeštaja kreću se od 60 do 120 evra u proseku.

Apartmanski smeštaj je uglavnom povoljniji, te stan za dve osobe možete iznajmiti za oko 65€ po noći, u delovima grada koji su na 20-25 minuta od plaže ili centralnih atrakcija. Sa druge strane, hotelski smeštaj je nešto skuplji, odnosno oko 80-90€ po noćenju.

Delovi grada gde tražiti smeštaj

Kada su u pitanju delovi grada gde možete potražiti smeštaj, a da on ne košta 200€ po noći, preporučujemo sledeće kvartove:

 • Gracia (povoljnija opcija)
 • Plaza Espana i kvartovi severno od trga (povoljnija opcija)
 • Poble Nou (povoljnija opcija blizu plaže)
 • Gothic (skuplja opcija)
 • Barceloneta (skuplja opcija)

Dobra stvar sa svim navedenim povoljnijim opcijama je što se kvartovi od plaže, od Barselonete ili Sagrada Familie nalaze na dvadesetak minuta metroom ili gradskim prevozom. Dakle, u pitanju je širi centar grada.

Toplu preporuku od hotela mogu dati za Hotel Acta Voraport (blizu plaže, metro stanice i ima bazen), Eurohotel Diagonal, Acta Antibes, Hotel Palermo (Gotski kvart, povoljna cena – ne očekivati previše).

Ono što takođe mogu preporučiti je da pogledate na ovom linku (WayAway) i ovom linku (Booking) ponudu smeštaja za datum kada putujete. Primetićete da pojedini hoteli i apartmani imaju popuste, a svakako ih možete odmah rezervisati putem linka.

Pogled na Barselonu

Najbolja opcija za rezervaciju je što pre jer kako se datumi putovanja približavaju, cene uvek rastu.

Ponudu smeštaja možete pogledati na ovim stajovima:

 • WayAway – klikni ovde (Alat za pretragu smeštaja uz popust i rezervaciju na Bookingu)
 • Bookiong – klikni ovde

Kratko podsećanje: Sa cenom leta (oko 100 evra), transferima (oko 30 evra) i smeštaja za 7 noći (oko 300 evra po osobi) dolazimo do iznosa od oko 450 evra. U odnosu na agencijske ponude već smo uštedeli, a ostajemo znatno duže u Barseloni. Idemo dalje.

Transfer od aerodroma i gradski prevoz

Najjeftinija varijanta da od aerodroma “El Prat” do centra Barselone stignete je korišćenje redovne autobuske linije koja polazi na svakih 20 minuta. Cena je 2.40 evra u jednom pravcu.

Metro u Barseloni
Metro u Barseloni

Ipak, preporuka je autobus Aerobus koji polazi sa terminala 1 i 2 sa aerodroma. Putovanje traje skoro duplo kraće (oko 30 minuta), a cena je 5.90 evra u jednom pravcu. No, dobra stvar je što vas u autobusu čeka Wi-Fi i punjači za telefone. Posle celodnevnog puta, biće vam potrebni.

Aerobus i sa aerodroma i iz centra polazi na svakih 5 minuta.

Takođe, od aerodroma do centra grada saobraća i metro (linija L92). Loša stvar metroa je što košta skoro kao Aerobus (oko 5 evra), a ne staje nigde u centru grada. U prevodu, ako ste smešteni u centru, morate da hvatate neku narednu liniju do svoje lokacije i da to dodatno platite.

Što se tiče prevoza po gradu, na raspolaganju su metro, tramvaji i autobusi. Od 8 linija metroa, nemoguće je da bar neka ne prolazi pored vašeg smeštaja, a pošto saobraća na svaka 2 do 3 minuta, vrlo brzo ćete stizati gde god da ste krenuli. Ipak, ako idete do obale, metro stanice su nešto dalje od samih plaža, tako da u toj situaciji možete pronaći autobus koji vam odgovara i koji staje direktno kod ulaza na plažu.

Barcelonetta

Cena za jednu vožnju gradskim prevozom je 2.40 evra u Zoni 1. Za turiste je pogodna karta sa 10 vožnji koja košta 10 evra i važi za sve vrste prevoza, izuzev prevoza do aerodroma.

Ista karta koju kupujete za dnevne vožnje, važi i za noćne autobuse. Taxi je u Barseloni prilično skup u odnosu na, recimo, Uber. Cena taksija je otprilike duplo skuplja nego u Beogradu.

Budžet za putovanje

Sajt Priceoftravel.com u planiranju budžeta za put može biti od velike pomoći. Na osnovu procene sajta i sopstvenog iskustva, okvirni dnevni budžet koji je potreban za boravak u Barseloni je oko 45 do 60 evra. To uključuje 3 obroka, ulaznicu za neku od atrakcija i 2 pića. Ukoliko, na primer, doručkujete u apartmanu i kupite ulaznicu za neku od znamenitosti unapred ili po sniženim cenama, možete uštedeti 5 do 10 evra.

Park Guell

Prema ovoj, optimističnoj računici, za 7 dana u Barseloni za dnevne troškove sasvim je dovoljno oko 350 evra.

Šta videti u Barseloni?

Sama šetnja kroz Barselonu je neka vrsta kataloga Gaudijevih građevina i dela, a osim što važi za jednog od najpoznatijih katalonskih umetnika, dela Antonija Gaudija su jedinstvena, imaju mnogo prirodnih elemenata, u skladu su sa prirodom i naravno su lokacije koje ne treba zaobići.

Sagrada familia

Ono po čemu svi prepoznaju Barselonu, Sagrada familia, bazilika čiji vrh dostiže 172 i po metra, druga je najviša tačka u katalonskoj prestonici. Gaudi je smatrao da bilo koje njegovo delo ne treba da bude više od božjih, što je u ovom slučaju Montjuc, brdo na obodu grada više od Sagrada familie za samo 1 metar.

Simbol Barselone: Sagrada familia
Simbol Barselone: Sagrada familia

Iako i dalje nezavršena, Sagrada familia godišnje privuče oko 2 miliona turista, i zbog toga čekanje u redu za kupovinu karte koje traje minimum sat-dva možete preskočiti i kupiti ulaznicu preko sajta SagradaFamilia.org. Cena klasične ulaznice je oko 30 evra, ali vam mogu preporučiti da preko linka iznad pogledate opciju skip the line, čime izbegavate čekanje u redu.

Barseloneta, plaže, žurke

Barseloneta je jedan od nekoliko party kvartova Barselone, sa mnogo barova ali i još više ljudi koji na plaži čiliraju uz alkohol i travu. Fun fact je da mnogi Barselonu nazivaju novim Amsterdamom, upravo zbog mogućnosti da na sred ulice zapalite džoint, a da vam niko za to ništa ne kaže. Iako zakon kaže da je konzumiranje i uzgajivanje marihuane dozvoljeno samo u sopstvenim stanovima, u realnosti nije baš tako, a Barseloneta je upravo lokacija na kojoj ćete najlakše osetiti miris i moći da kupite travu.

Beach Barselona
Jedna od plaža u Barseloni

Sa druge strane, cela Barseloneta je, što se saobraćaja tiče vrlo mirna i uređena tako da dugim stazama možete voziti bajs ili uživati u nekom drugom sportu.

Inače, Barseloneta je samo deo uređene morske obale Barselone dugačke nekoliko kilometara. Dobra stvar je što na svakom koraku možete pronaći barove, ali je bolja varijanta za kupovinu piva i drugih pića odlazak do prodavnica na par minuta od plaže. Cene limenke piva su od 0.8 do 1.2 evra.

Park Guell

Park Guell, jedno od Gaudijevih dela u Barseloni, veličine je oko 13 gradskih četvrti (17 hektara). Prvobitna ideja je bila izgradnja 60 luksuznih kuća sa sjajnim pogledom na grad, ali je, ipak, nakon 1926. godine ideja promenjena, pa je naselje postalo veliki park. U jednoj od izgrađenih kuća živeo je i sam Gaudi, inače danas muzeju.

Toplo preporučujemo da ulaznice kupite unapred jer ćete preskočiti čekanje u redu i to možete učiniti preko ovog sajta.

park Guell
Monumentalna zona parka Guell

Gde je dobra klopa?

Što se klope tiče, ništa u Barseloni nije potpuno ako niste probali lokalnu hranu. Mnogi barovi i kafići u Barseloni služe, recimo, tapas besplatno uz pivo ili druga pića. Lokalci preporučuju La masia bar u kome su cene jako niske, a važi za jedan od autentičnijih barova cele Barselone.

Pabovi i restorani pored mora
Pabovi i restorani pored mora

Što se regularnih jela tiče, burgera, pica, kobaja, mesa pripremljenog na različit način ima na svakom koraku. Razlikuju se samo cene i način na koji se hrana služi. Ukoliko želite da izdvojite malo više novca za ručak ili večeru u restoranu, lako ćete pronaći neki od restorana u centru ispred kojih su promoteri koji vas pozivaju u restorane.

Boqueria market
Boqueria market

Bolja varijanta proguglati ili čekirati liste dobrih, a jeftinih restorana u kojima jedu lokalci.

Klubovi i noćni provod

Već sam napomenuo da je Barselona veoma poznata po noćnom provodu i slobodi koju gosti imaju. Zbog toga sve češće nosi nadimak “novi Amsterdam”.

Barseloneta
Barseloneta

Što se klubova tiče, najveći broj njih je svake večeri prepun, samim tim su redovi za ulazak prilično veliki. Za početak, ako želite u izlazak, proverite šta se dešava po gradu i kupite ulaznice unapred. Cene su i do 30 odsto jeftinije, a uz njih nema čekanja u redu jer ulaznicu pokazujete na telefonu.

Ako ste ljubitelj house, klupske ili dance muzike, diskoteke na obali mora su idealne za vas. Pacha, Opium i Shoko se nalaze u kvartu Barseloneta, na samoj obali mora i u njima gotovo svakodnevno gostiju DJ-evi poznati Evropi i svetu. Ulaznice koštaju od 10 do 20 evra.

Barselona
Barselona

Za kompletan program klubova i pronalazak baš one vrste muzike koju volite, najbolje je pogledati detalje na Internetu.

Osim Barselonete koja je na obali, Gotski kvart je najpoznatiji deo grada kada su u pitanju klubovi i provod.

Gotski kvart
Gotski kvart

Paradoksalno, ali zapamtite da je u Barseloni konzumiranje alkohola na otvorenom zabranjeno. Ipak, policija vas neće dirati ukoliko se ponašate pristojno i ne previše pijano. A kada krenete u klubove, nemojte se čuditi što će vas na svakom ćošku u ulici La Rambla čekati nasmešene devojke koje žele “druženje” sa vama.

Ulica La Rambla
Ulica La Rambla tokom dana

Korisni izvori za snalaženje po Barseloni:

3 comments

 • Lea says:

  Na spisku je definitivno. Veliki mi je san da je posetim ali se nekako uvek nesto ispreci. Stalno citam o iskustvima i svaki tekst me iznova odusevi!

 • Anonymous says:

  Sve pohvale za text. Jedan od korisnijih textova na internetu.

 • Katarina says:

  Pitanje vezano za obline kupovinu karata ,šta znači vreme koje izaberemo? Da li samo u to tačno vreme mozemo da uđemo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *