Barseloneta
Barseloneta

Barselona – utisci, informacije i šta videti

Barselona je jedan od onih evropskih gradova sa neverovatnom energijom, znamenitostima, sadržajima za sve tipove gostiju i sa posebnim čarima tokom leta. Upravo zbog sjajne energije i izlaza na more, kada se mame i tate sa decom vrate u hotele za mlade počinje najzanimljiviji deo – noć uz klubove i provod do ranih jutarnjih sati. Zbog svih čari koje Barselona pruža baš tokom toplih meseci, iskrena preporuka je da odlazak u Barsu bude od kraja aprila do početka novembra. Naravno, i zimsko putovanje će zasigurno biti fantastično, ali su proleće i rana jesen apsolutno idealni.

Pogled na Barselonu

Letovanje, ne samo zbog rasterećenosti jer nećete morati da nosite jakne i rančeve, već i zato što je Barselona baš tokom letnjih meseci jedna od retkih destinacija sa mnogo znamenitosti, mnogo pozitive i dobrog zezanja, a uz to i sjajnim plažama.

Barselona je drugi po veličini grad u Španiji, šesti po broju turista u Evropi i nesumnjivo jedna od omiljenih svetskih destinacija za putovanja. I naravno, Barselona nije samo dobar provod, što svakako jeste jedna od stvari koja turiste privlači u ovaj grad, već mnogo, mnogo više. Istorijom kakvu ima Barselona, ne može se pohvaliti mnogo gradova.

Kako do Barselone?

Mnoge agencije, posebno tokom leta, u svojim ponudama imaju Barselonu kao destinaciju za letovanje. Cene aranžmana sa 4 noćenja kreću se od 500 evra pa naviše.

Barseloneta
Barseloneta

Pošto Barselona nije uopšte daleko od Srbije, samostalna organizacija putovanja je mnogo bolje rešenje. Za isti novac koliko biste platili agenciji, ako sami sebi planirate putovanje možete dobiti mnogo više.

Nekoliko je opcija za odlazak avionom do Barselone, ali od 2021. godine ona koja je ubedljivo najjednostavnija za organizaciju ukoliko putujete iz Srbije – je let iz Beograda. Poznata lowcost kompanija WizzAir obavlja ove letove i povratnu kartu je moguće kupiti već za 70-80 evra!

Prednost odlaska u Barselonu svakako je mogućnost putovanja avionom po veoma povoljnoj ceni, za razliku od brojnih drugih evropskih gradova kada je za putovanje u Istanbul, Moskvu, Berlin ili druge gradove potrebno izdvojiti nešto više novca. Naravno, osnovne i najjeftinije tarife WizzAir-a podrazumevaju putovanje samo sa rancem, pa kofer možete po potrebi doplatiti.

Osim kompanije WizzAir, i nacionalna AirSerbia ima redovne letove između Beograda i Barselone, ali su cene za nijansu skuplje.

Najjednostavnije je da avionsku kartu sami rezervišete, zbog čega vam ostavljam ispod opciju da pretražite letove u vašim datumima. Kiwi je sajt koji ja najčešće koristim zbog dobrih cena, plus, ponekad daju promo kodove na 5-10€.

Koliko dana je dovoljno za Barselonu?

Glavne atrakcije Barselone možete posetiti za 3 do 4 dana uz laganiji tempo, ali obavezno treba ostaviti i koji dan za opuštanje na plaži, šetnju ili poneki izlet van samog grada. Tako dolazimo do predloga za odmor od 7 dana, što će biti sasvim dovoljno vremena da bez jurcanja posetite sve atrakcije grada i da imate dovoljno vremena za istraživanje i uživanje.

Sagrada familia
Sagrada familia

Smeštaj u Barseloni

Hoteli u Barseloni umeju da budu poprilično skupi. Međutim, ključ je u tome da smeštaj rezervišete nekih dva do tri meseca pre putovanja i uštedećete i do 50% u odnosu na cenu kada rezervaciju vršite par dana pred put.

Nekada je AirBnb bio najbolja opcija, ali je poslednjih godina ponuda na sajtu Booking znatno šira, te ovu opciju preporučujemo za rezervaciju. Zavisno od perioda, cene hotelskog i apartmanskog smeštaja kreću se od 80 do 150 evra u proseku.

Apartmanski smeštaj je uglavnom povoljniji, te stan za dve osobe možete iznajmiti za oko 70€ po noći, u delovima grada koji su na 20-25 minuta od plaže ili centralnih atrakcija. Sa druge strane, hotelski smeštaj je nešto skuplji, odnosno oko 100€ po noćenju. Imajte u vidu da su ovo prosečne cene za period kada nisu praznici ili termini kada veliki broj turista putuje u Barsu (Božić, Uskrs, 1. maj itd.)

Barseloneta
Barseloneta

Delovi grada gde tražiti smeštaj

Kada su u pitanju delovi grada gde možete potražiti smeštaj, a da prođete uz najbolji odnos cene i kvaliteta, preporučujemo sledeće kvartove:

 • Gracia (povoljnija opcija)
 • Plaza Espana i kvartovi severno od trga (povoljnija opcija)
 • Poble Nou (povoljnija opcija blizu plaže)
 • Gothic (skuplja opcija)
 • Barceloneta (skuplja opcija)

Dobra stvar sa svim navedenim povoljnijim opcijama je što se kvartovi od plaže, od Barselonete ili Sagrada Familie nalaze na dvadesetak minuta metroom ili gradskim prevozom. Dakle, u pitanju je širi centar grada.

Što se tiče rezervacije, savetujem svakako rezervaciju preko sajta Booking, kako je ponuda zaista najšira, a jednostavno sve rezervišete online. U nastavku možete pretražiti i hotele i apartmane u Barseloni.

Ono što takođe mogu preporučiti je da pogledate na ovom linku ponudu smeštaja za datum kada putujete. Primetićete da pojedini hoteli i apartmani imaju popuste, a svakako ih možete odmah rezervisati putem linka.

Pogled na Barselonu

Najbolja opcija za rezervaciju je što pre jer kako se datumi putovanja približavaju, cene uvek rastu.

Kratko podsećanje: Sa cenom leta (oko 100 evra), transferima (oko 30 evra) i smeštaja za 7 noći (oko 350 evra po osobi) dolazimo do iznosa od oko 450-500 evra. U odnosu na agencijske ponude već smo uštedeli, a ostajemo znatno duže u Barseloni. Idemo dalje.

Transfer od aerodroma i gradski prevoz

Najjeftinija varijanta da od aerodroma “El Prat” do centra Barselone stignete je korišćenje redovne autobuske linije (Aerobus) koja polazi na svakih 5-10 minuta. Cena je 8.90 evra u jednom smeru (Oktobar 2023). Takođe, sa terminala 2 aerodroma možete putovati do centra grada i vozom po ceni od 5.15 evra po smeru. Ista je cena i za odlazak metroom.

Metro u Barseloni
Metro u Barseloni

Dobra stvar je što vas u autobusu čeka Wi-Fi i punjači za telefone. Posle celodnevnog puta, biće vam potrebni.

Što se tiče prevoza po gradu, na raspolaganju su metro, tramvaji i autobusi. Od 12 linija metroa, nemoguće je da bar neka ne prolazi pored vašeg smeštaja, a pošto saobraća na svaka 2 do 3 minuta, vrlo brzo ćete stizati gde god da ste krenuli. Ipak, ako idete do obale, metro stanice su nešto dalje od samih plaža, tako da u toj situaciji možete pronaći autobus koji vam odgovara i koji staje direktno kod ulaza na plažu.

Barcelonetta

Cena za jednu vožnju gradskim prevozom je 2.40 evra u Zoni 1. Za turiste je pogodna karta sa 10 vožnji koja košta 11.35 evra i važi za sve vrste prevoza, izuzev prevoza do aerodroma.

Ista karta koju kupujete za dnevne vožnje, važi i za noćne autobuse. Cena taxi prevoza u Barseloni je nešto viša u odnosu na, recimo, Beograd, ali je za povoljniju varijantu uvek tu Uber.

Budžet za putovanje

Sajt BudgetYourTrip u planiranju budžeta za put može biti od velike pomoći. Na osnovu procene sajta i sopstvenog iskustva, okvirno je dnevno potrebno izdvojiti oko 40€ po osobi za hranu (dobra lokalna hrana, ali bez fensi restorana). U proseku vam je dnevno potrebno još oko 20€ za nekoliko pića ukoliko se odlučite na izlazak, kao i oko 30€ za ulaznice za muzeje, atrakcije, klubove. Za potpun užitak Barselone, uz dobru klopu, obilaske, izlazak i piće – dnevno je potrebno oko 100€.

Ukoliko se opredelite za fast food restorane, tu možete uštedeti, a naša topla preporuka je da ulaznice za atrakcije i muzeje obavezno kupujete unapred i online jer možete uštedeti i po 5-10€ po ulaznici.

Park Guell

Prema ovoj, optimističnoj računici, za 7 dana u Barseloni za dnevne troškove sasvim je dovoljno oko 500 evra po osobi.

Ono na šta još skrećem pažnju je i korišćenje telefona u romingu. Ako imate opciju korišćenja eSim kartice, na ovom sajtu možete kupiti pakete interneta po veoma povoljnoj ceni (svakako jeftinije od onoga što nude naši mobilni operateri).

Šta videti u Barseloni?

Sama šetnja kroz Barselonu je neka vrsta kataloga Gaudijevih građevina i dela, a osim što važi za jednog od najpoznatijih katalonskih umetnika, dela Antonija Gaudija su jedinstvena, imaju mnogo prirodnih elemenata, u skladu su sa prirodom i naravno su lokacije koje ne treba zaobići.

Sagrada familia

Ono po čemu svi prepoznaju Barselonu, Sagrada familia, bazilika čiji vrh dostiže 172 i po metra, druga je najviša tačka u katalonskoj prestonici. Gaudi je smatrao da bilo koje njegovo delo ne treba da bude više od božjih, što je u ovom slučaju Montjuc, brdo na obodu grada više od Sagrada familie za samo 1 metar.

Simbol Barselone: Sagrada familia
Simbol Barselone: Sagrada familia

Iako i dalje nezavršena, Sagrada familia godišnje privuče oko 3 miliona turista, i zbog toga čekanje u redu za kupovinu karte koje traje minimum sat-dva možete preskočiti i kupiti ulaznicu preko sajta SagradaFamilia.org. Cena klasične ulaznice je oko 35 evra, ali vam mogu preporučiti da preko linka iznad pogledate opciju skip the line, čime izbegavate čekanje u redu.

Barseloneta, plaže, žurke

Barseloneta je jedan od nekoliko party kvartova Barselone, sa mnogo barova ali i još više ljudi koji na plaži čiliraju uz piće, alkohol ili travu. Fun fact je da mnogi Barselonu nazivaju novim Amsterdamom, upravo zbog mogućnosti da na sred ulice zapalite džoint, a da vam niko za to ništa ne kaže. Iako zakon kaže da je konzumiranje i uzgajivanje marihuane dozvoljeno samo u sopstvenim stanovima, u realnosti nije baš tako, a Barseloneta je upravo lokacija na kojoj ćete najlakše osetiti miris i moći da kupite travu.

Beach Barselona
Jedna od plaža u Barseloni

Sa druge strane, cela Barseloneta je, što se saobraćaja tiče vrlo mirna i uređena tako da dugim stazama možete voziti bajs ili uživati u nekom drugom sportu.

Inače, Barseloneta je samo deo uređene morske obale Barselone dugačke nekoliko kilometara. Dobra stvar je što na svakom koraku možete pronaći barove, kafiće i restorane.

Gaudijeva arhitektura

Osim Sagrada Familie, kao i parka Guell, dela Antonija Gaudija su u Barseloni na svakom koraku i apsolutno je vredno posetiti bar neka od njih.

Naša preporuka je da posetite Casu Batllo i Casu Mila (ili bar jednu od ove dve). Obe kuće se nalaze u samom centru i građene su poetkom 20. veka kao porodične kuće, dok danas predstavljaju tipičan primer Gaudijeve arhitekture uz mnoštvo nepravilnih oblika i fasadu izgrađenu od polomljenih keramičkih pločica.

Casa Batllo

Ulaznice za Casu Batllo i Casu Mila možete potražiti na ovom linku.

Park Guell

Park Guell, još jedno od Gaudijevih dela u Barseloni, veličine je oko 13 gradskih četvrti (17 hektara). Prvobitna ideja je bila izgradnja 60 luksuznih kuća sa sjajnim pogledom na grad, ali je, ipak, nakon 1926. godine ideja promenjena, pa je naselje postalo veliki park. U jednoj od izgrađenih kuća živeo je i sam Gaudi, inače danas muzeju.

Toplo preporučujemo da ulaznice kupite unapred jer ćete preskočiti čekanje u redu i to možete učiniti preko ovog sajta.

park Guell
Monumentalna zona parka Guell

Montjuic

Montjuic (Montžuik) se sa katalonskog prevodi kao “Jevrejska planina” i uglavnom se vezuje za zatvor i mesto egzekucije politikih zatvorenika u 19. i 20. veku. Danas je u pitanju utvrđenje sa utvrđenjem i muzejima, galerijama, kao i objektima izgrađenim za Olimpijske igre 1992. godine.

Sa vrha tvrđave se pruža fantastičan pogled na celu Barselonu. Ulaznica košta desetak evra, ali obilazak može biti i besplatan ako odlučite da tvrđavu posetite nedeljom nakon 15 časova.

Castle Montjuic
Montjuic

Treba znati da je najlakši način za dolazak do vrha Montjuica korišćenje gondole. Nakon obilaska tvrđave, blizu se nalazi i poznata magična fontana koju možete obići u ovoj turi.

Gotska četvrt

Gotska četvrt je srce grada Barselone. Tako kažu lokalci. U pitanju je najstariji deo grada u kome se veoma lako možete zagubiti zbog uskih i slepih ulica. Naravno, šetnja kroz Gotski kvart bez neke zacrtane destinacije može biti odlična opcija da istražite ovaj deo grada.

Gotski kvart
Gotski kvart

Sam kvart čini mnoštvo malih ulica sa galerijama, marketima, restoranima, kafićima i barovima. Glavne atrakcije u ovom delu grada su Muzej istorije Barselone sa pričom o 2000 godina dugoj istoriji grada, kao i katedrala iz 13. veka.

Akvarijum Barselona

Ukoliko se ljubitelj podvodnog životinjskog sveta, onda je Akvarijum Barselona obavezna lokacija za posetu. U pitanju je jedan od najvećih evropskih akvarijuma sa čak 35 segmenata u kojima je smešteno 11.000 životinja.

Barcelona aquarium
Akvarijum u Barseloni

Deo kompleksa čini i jedan ogroman akvarijum za ajkule kroz koji posetioci mogu proći tunelom dugačkim 80 metara. Ulaznice za akvarijum obavezno kupite ranije, kako su tokom cele godine gužve za ulazak bez prethodno kupljene karte veoma velike. Ulaznicu možete kupiti na ovom linku.

Ispod možete pogledati i raspoloživost ulaznica u realnom vremenu za vaše datume. Može se desiti da pojedini datumi budu popunjeni, tako da izaberite neki od slobodnih i rezervišite ulaznicu online. Prednost je svakako ta što je cena ista, a nećete čekati u redu jer je ulaznica skip the line.

Šetnja gradom

Barselona je jedan od gradova koje najvećim delom možete obići i šetajući.

Trijumfalna kapija u Barseloni
Trijumfalna kapija u Barseloni

Samo neke od lokacija u širem centru grada koje možete obići uz pešačke ture su poznata ulica La Rambla, Market Boqueria, Basilica de Santa Maria del Mar, magična fontana, Nacionalni umetnički muzej Katalonije, Parc de la Ciutadella, Pikasov muzej, deo grada El Born, Španski trg i mnoštvo drugih atrakcija.

Evo i nekih od najčešće biranih tura koje možete rezervisati direktno na sajtu već sada. Preporučujemo da pogledate ponudu i na vreme bukirate svoje ture.

Gde je dobra klopa?

Što se klope tiče, ništa u Barseloni nije potpuno ako niste probali lokalnu hranu. Mnogi barovi i kafići u Barseloni služe, recimo, tapas besplatno uz pivo ili druga pića. Lokalci preporučuju La masia bar u kome su cene jako niske, a važi za jedan od autentičnijih barova cele Barselone.

Pabovi i restorani pored mora
Pabovi i restorani pored mora

Što se regularnih jela tiče, burgera, pica, kobaja, mesa pripremljenog na različit način ima na svakom koraku. Razlikuju se samo cene i način na koji se hrana služi. Ukoliko želite da izdvojite malo više novca za ručak ili večeru u restoranu, lako ćete pronaći neki od restorana u centru ispred kojih su promoteri koji vas pozivaju u restorane.

Boqueria market
Boqueria market

Bolja varijanta proguglati ili čekirati liste dobrih, a povoljnijih restorana u kojima jedu lokalci.

Klubovi i noćni provod

Već sam napomenuo da je Barselona veoma poznata po noćnom provodu i slobodi koju gosti imaju. Zbog toga sve češće nosi nadimak “novi Amsterdam”.

Barseloneta
Barseloneta

Što se klubova tiče, najveći deo njih je svake večeri prepun, samim tim su redovi za ulazak prilično veliki. Za početak, ako želite u izlazak, proverite šta se dešava po gradu i kupite ulaznice unapred. Cene su i do 30 odsto jeftinije, a uz njih nema čekanja u redu jer ulaznicu pokazujete na telefonu.

Ako ste ljubitelj house, klupske ili dance muzike, diskoteke na obali mora su idealne za vas. Pacha, Opium i Shoko se nalaze u kvartu Barseloneta, na samoj obali mora i u njima gotovo svakodnevno gostiju DJ-evi poznati Evropi i svetu. Ulaznice koštaju od 10 do 20 evra.

Barselona
Barselona

Za kompletan program klubova i pronalazak baš one vrste muzike koju volite, najbolje je pogledati detalje na Internetu.

Osim Barselonete koja je na obali, Gotski kvart je najpoznatiji deo grada kada su u pitanju klubovi i provod.

Paradoksalno, ali zapamtite da je u Barseloni konzumiranje alkohola na otvorenom zabranjeno. Ipak, policija vas neće dirati ukoliko se ponašate pristojno i ne ometate druge ljude. A kada krenete u klubove, nemojte se čuditi što će vas na svakom ćošku u ulici La Rambla čekati nasmejane devojke koje žele “druženje” sa vama.

Ulica La Rambla
Ulica La Rambla tokom dana

Za kraj vam ostavljam još nekoliko sajtova i linkova koji vam mogu biti od značaja za planiranje putovanja u Barselonu.

3 comments

 • Lea says:

  Na spisku je definitivno. Veliki mi je san da je posetim ali se nekako uvek nesto ispreci. Stalno citam o iskustvima i svaki tekst me iznova odusevi!

 • Anonymous says:

  Sve pohvale za text. Jedan od korisnijih textova na internetu.

 • Katarina says:

  Pitanje vezano za obline kupovinu karata ,šta znači vreme koje izaberemo? Da li samo u to tačno vreme mozemo da uđemo?