Stanovi na moru

Cene stanova i nekretnina na moru

Kupovina stanova na moru poslednjih godina među našim građanima posebno je popularna, bilo da želite kupovinu stana za život, povremeni boravak ili stan kupujete kao investiciju. Brojne su destinacije za koje se u godinama pred nama predviđa rast cena nekretnina, te je broj onih koji se na korak kupovine stana odlučuju sve veći.

Za vas smo izdvojili nekoliko najtraženijih destinacija na kojima naši građani kupuju stanove, kao i cene za kupovinu nekretnina.

Grčka

Grčka je tradicionalno jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje, a samim tim – i za kupovinu nekretnina. Cene kvadrata stanova na moru u ovoj zemlji kreću se od 1400-1500 evra u proseku, pa naviše, a sve u zavisnosti od toga koliko je stan blizu mora i važnih lokacija u gradu.

Najtraženiji su Halkidiki i Leptokarija, gde se stanovi mogu naći i za nešto nižu cenu, odnosno od 1200 evra po kvadratu. Ono što je svakako prednost kupovine stana u Grčkoj je mogućnost izdavanja po ceni od oko 60 evra po danu za jednosoban studio apartman, te odmah od prve godine stan može da počne da se otplaćuje.

Albanija

Albanija je poslednjih godina postala jedna od najtraženijih destinacija za letovanje turista iz Srbije i regiona. Kako se već godinama ova destinacija intenzivno razvija, veliki je broj građana koji u ovoj zemlji kupuju stanove – kao investiciju ili kao mesto za letnji odmor. Iako se kvadrat stana u Albaniji do pre nekoliko godina mogao naći i za 300€ i to u nekom od poznatih letovališta, danas su cene nešto više, te je za kvadrat stana uglavnom potrebno izdvojiti od 450€ pa naviše, zavisno od pozicije.

U Draču, primera radi, stan sa jednom spavaćom sobom možete kupiti po cenama već od 20.000 evra, dok je situacija na jugu, na Jonskom moru nešto drugačija, te je za stan od oko 50 kvadrata neophodno izdvojiti od 25.000 evra pa naviše.

Ne treba zaboraviti i da je Albanija destinacija koja se intenzivno razvija, te kupovina nekretnine u Albaniji može biti dobra i isplativa investicija.

Crna Gora

Najveće interesovanje za kupovinu stana u Crnoj Gori je za gradove Budva i Tivat. Iako se cene luksuznih kuća ovde kreću od 250.000 evra pa sve do nekoliko miliona, regularne, stanove za letnji odmor, moguće je naći za od 1500 evra pa naviše za kvadrat.

Na primer, garsonjera od oko trideset kvadrata u Crnoj Gori košta oko 45.000 evra, u Budvi i nešto više.

Turska

Cene stanova na moru u Turskoj kreću se od 30.000 evra za stan sa jednom spavaćom sobom, dok se cene za stanove na prvoj liniji do mora i dve sobe kreću od 50-60 hiljada evra pa naviše. Prevedeno u cenu kvadrata, cena za kvadrat stana u Turskoj je od 600 do 1500 evra u proseku.

Najviše se traže stanovi u letovalištima poput Alanje i Antalije, ali je poslednjih godina i mali grad Mersin veoma tražen. 

Na interesovanje za kupovinu stana u Turskoj poslednjih godina uticala je nestabilnost domaće valute, te su cene nekretnina umele da variraju i do 50 odsto. Primera radi, prema pisanju medija, u novembru 2021. godine u Turskoj je više od 7.000 nekretnina prodato stranicima, i to samo u jednom mesecu.

Preporučujemo da redovno pratite ponude agencija za nekretnine, ali i sajtova poput portala Albanija-nekretnine.com koji nudi mogućnost kupovine stanova u Albaniji.